Random Gen has very few mountains and no water

This thread is marked as resolved, please create a new thread.
  • I don't know why, but I'm trying seeds that supposedly have specific features, like a big lake at a specific X/Y coordinates. I played on another g-portal server that was spun up only about a month ago and it had great features, mountains, rivers, lakes...I can't seem to reproduce any expected results. I don't know why either, unfortunately, because the owner lapsed in payment and the files were deleted


    Does anyone know how to improve this?

    thanks

  • Hm, I thought that was done by changing the game seed name and creating a new game. Is there something i'm not aware of?


    I'm not too familiar with the ins and outs of the game yet.

  • Hi,


    It is my experience that changing the game seed name in 7d2d gives you a fresh map. There is an option to edit map once the game is launched. Since I generally play the map that is generated, I would suggest you edit the map before others join the server. The seed name is the save game you created. It will appear like this:

    I took 234 seconds to load at size 5 and less than 5 seconds to load at size 1. Basically what it does is allow you to see what your peeps will be spawning into. I tend to stay away from random gens that have high burn zones and lots of water. Look at a couple and see what you like.


    When you zoom in you can see the cities, and structures. It takes a little investigating, because you do have to have a general idea of where you spawned in. Locating 0,0 is a quick way to get your location and then find what's around you using the editor map.


    If you are versed in xml coding you can actually change your structures. I haven't advanced that far yet, because I like playing more than coding:)


    Hope that helps and that it makes sense. Take care.

  • I don't know why but I'm not getting the same results as others with my seed names. I actually do want water because I was building a really neat oil rig on a server that went down recently...I want to do it again.


    For example, I'm trying to get this

    https://i.imgur.com/jGWafSF.jpg


    but I'm getting this

    https://imgur.com/fnxNRsS


    whats even weirder is that its the same version! What do you think could cause this?


    Also, that's really good insight into structures! Thanks for that!! I was looking at the xml files and there's some interesting things in there...I happen to be a web developer, so I'm very well-versed in XML.

  • Daenrys you might be a genius. I'm looking through the XML files and i see this


    <biome_spawn_rule name="water">

    <terrain_generator range="-31,-1"/>

    </biome_spawn_rule>


    this looks like elevation settings, I just need to find probability and i should be on the right track

  • It turns out it's the mod...the new war of the walkers mod is what's causing my issues. I did a clean install without it and the water is exactly as expected. So now i just have to look into the WOTW mod files itself and see what went wrong.


    THANKS FOR THE IDEA!!! I know you weren't trying but you totally pointed me in the right direction. I'll share my findings if I find anything specific

  • Awesome, I haven't tried that mod and have just started with tinkering with the .xml files. Test servers make things pretty easy just need more time:) Take care and thank you for keeping us posted.